Krhke ladjice
- Recept po coolinarika.com -Če ste ljubitelj jagod ali želite obogatiti svojo praznično mizo, vam ponujamo recept za preproste krhke ladjice okrašene z narezanimi jagodami in s praženimi mandlji.
Priprava
- Za testo
Mletim mandljem dodajte moko, sladkor v prahu, limonov sladkor in na koščke narezano ohlajeno maslo ter mešajte z mešalnikom, da dobite enakomerno zrnasto zmes. Dodajte jajce, dobro premešajte in postavite za približno 30 minut v hladilnik. Testo razvaljajte na pomokani površini v obliko pravokotnika (40 ×16) in položite v pravokoten model za pito (30×10). Testo prebodite z vilicami in pecite 15–20 min na 200°C. Hladno testo previdno vzemite iz modela in enakomerno premažite z džemom.
Za kremo
Puding zmešajte s sladkorjem in 50 ml hladnega mleka. Preostalo mleko zmešajte s sladko smetano in postavite na ogenj. Ko zavre, dodajte zmes za puding in med mešanjem kuhajte 1–2 minuti. Kuhan puding vlijte na testo, ki ste ga premazali z jagodnim džemom in pustite, da se ohladi.
Za okrasitev
Šlag hit zmešajte z mlekom, stepite čvrsto smetano in okrasite sladico. Po smetani razporedite na rezine narezane jagode, lističe mete in posujte s praženimi mandljevimi lističi.
Porcija: Kolač narežite po širini na 3–4 cm velike ladjice in postrezite dobro ohlajen.
Nasvet: Kolač lahko okrasite s katerimkoli sezonskim sadjem.