Ajdovi štruklji
- Recept po coolinarika.com -V slovenskem kraju Kostanjevica se je Vegetina gastro-ekipa navdušila nad tipično slovensko gostilno “Žolnir”. Tam je našla tudi okusne jedi iz že skoraj pozabljene, ampak zelo dragocene žitarice ajde, ki jo ponovno odkrivajo moderni prehrambeni trendi.

Priprava
V posodo dajte ajdino moko in jo prelijte z vrelo slano vodo. Vse dobro premešajte in pustite, da se ohladi. Medtem pripravite nadev: odcejeno skuto spasirajte ali dobro zgnetite. Dodajte mu smetano, stepeno jajce, malo soli in Vegeto ter vse dobro premešajte. Ohlajeno testo stresite na desko, ki ste jo prej pomokali z belo moko. Dobro ga premesite ter razdelite na dva dela in vsakega razvaljajte na približno pol centimetra debeline. Po površini razporedite pripravljeni nadev iz skute in vse posujte z malo drobtinic (količina drobtin je odvisna od gostote nadeva). Nato testo tesno zvijte v dva zavitka – “štruklja”. Dajte ju na krpi, ki ste ju predhodno namočili in dobro odcedili ter posuli z drobtinami. Pazljivo zavijte zavitke v krpo in povežite z nitjo. Dajte ju kuhati v slano vrelo vodo za približno 30 minut. Nato vzemite iz vode, razvijte in pustite da malo odstoji, narežite na koleščke in prelijte z drobtinami popečenimi na maslu.
Porcija: Tako pripravljene ajdove štruklje lahko postrežete kot samostojno jed s smetano in solato po želji ali kot zelo okusno prilogo, npr. k zrezkom v omaki z gobami, k divjačinskem raguju ali podobnim jedem. Presenečeni pa boste tudi če jih postrežete s sladkorjem.
Nasvet: Iz ostanka testa oblikujte male kroglice, jih skuhajte in prelijte s popečenimi drobtinami. Razmerje moke in vode je različno, odvisno je od tega kako je mleta moka. Pri bolj grobo mleti moki je razmerje 350 g moke in 600 ml vode. To jed lahko tudi zamrznete Zamrzovanje: Štruklje pripravite do konca in ohladite, vzemite jih iz krpe ter narežite na koleščke. Zavijte jih po obrokih v plastično folijo in zamrznite. Odmrzovanje: Štruklje odmrzujte na sobni temperaturi približno dve uri. Segrejte jih na ponvi s popečenimi krušnimi drobtinami. Trajnost: 60 dni.