Pastirska pita
- Recept po coolinarika.com -Dušena mleta jagnjetina, prekrita s pire krompirjem in pečena v pečici do zlatnorumene barve, je tradicionalna britanska jed, Shepard's pie. Nekoč so jo pripravljali kot pastirsko kosilo.
Priprava
Čebulo na drobno narežite, korenje in zeleno narežite na tanke rezine. Dajte jih na dobro segreto olje in jih dušite na srednje močnem ognju okrog 5 minut, da dobijo lepo barvo. Dodajte mleto jagnjetino in dušite z nežnim mešanjem 7 - 8 minut. Dodajte Worcestershire omako, paradižnikov koncentrat in 1 žlico Vegete. Dušite in mešajte še minuto, zalijte z vodo. Kuhajte na srednje močnem ognju 30 minut, da tekočina skoraj popolnoma izpari in se omaka zgosti. Krompir olupite, narežite na večje kose in skuhajte v slani vodi. Kuhan krompir odcedite, spasirajte v pire, dodajte 60 g masla, mleko in dobro premešajte. V namaščeno posodo za peko (Ø 26 cm in globoko 6 cm) najprej dajte pripravljeno jagnjetino in po njej razporedite krompirjev pire. Preostalo maslo raztopite in z njim premažite pire. Pecite v pečici segreti na 200°C 35 minut.
Porcija: Vzemite iz pečice in takoj še toplo postrezite z zeleno solato.
Nasvet: Preden daste pire v pečico, ga poškropite z raztopljenim maslom. Tako se bo oblikovala lepa skorja, ki bo naredila lep videz jedi, jed pa bo imela tudi boljši okus.