Pastirska pita

Dušena mleta jagnjetina, prekrita s pire krompirjem in pečena v pečici do zlatnorumene barve, je tradicionalna britanska jed, Shepard's pie. Nekoč so jo pripravljali kot pastirsko kosilo.

  • 90 min
Pastirska pita

Sestavine

  • 100 g čebule
  • 125 g korenja
  • 140 g korena zelene
  • 40 ml olja
  • 650 g mlete jagnjetine
  • 1 žlica Worcestershire omake
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata Podravka
  • 1 žlica Vegete
  • 500 ml vode
  • 1 kg krompirja
  • 100 g masla
  • 175 ml mleka
  • sol
  • poper

Priprava

  1. Čebulo na drobno narežite, korenje in zeleno narežite na tanke rezine.
  2. Dajte jih na dobro segreto olje in jih dušite na srednje močnem ognju okrog 5 minut, da dobijo lepo barvo.
  3. Dodajte mleto jagnjetino in dušite z nežnim mešanjem 7 - 8 minut.
  4. Dodajte Worcestershire omako, paradižnikov koncentrat in 1 žlico Vegete.
  5. Dušite in mešajte še minuto, zalijte z vodo.
  6. Kuhajte na srednje močnem ognju 30 minut, da tekočina skoraj popolnoma izpari in se omaka zgosti.
  7. Krompir olupite, narežite na večje kose in skuhajte v slani vodi.
  8. Kuhan krompir odcedite, spasirajte v pire, dodajte 60 g masla, mleko in dobro premešajte.
  9. V namaščeno posodo za peko (Ø 26 cm in globoko 6 cm) najprej dajte pripravljeno jagnjetino in po njej razporedite krompirjev pire.
  10. Preostalo maslo raztopite in z njim premažite pire.
  11. Pecite v pečici segreti na 200°C 35 minut.

Porcija: Vzemite iz pečice in takoj še toplo postrezite z zeleno solato.

Nasvet: Preden daste pire v pečico, ga poškropite z raztopljenim maslom. Tako se bo oblikovala lepa skorja, ki bo naredila lep videz jedi, jed pa bo imela tudi boljši okus.